Miljøfordeler ved et vegansk kosthold

Dyrehold er en av de største bidragsyterne til menneskeskapte klimagassutslipp, avskoging, vannforurensning og luftforurensning. Med så mange alternativer tilgjengelig, er det enklere enn noen gang å ta valg som hjelper miljøet.

Klimagassutslipp og vegansk kosthold

Ta for eksempel den veganske Beyond Meat Burger. En studie fra 2018 ved University of Michigan fant at en Beyond Burger er nesten identisk ernæringsmessig med en burger av kjøtt, men genererer 90% mindre klimagassutslipp, krever 46% mindre energi, 99,5% mindre vann og bruker 93% mindre land sammenlignet med produksjon, emballasje og distribusjon av amerikansk storfe.

En studie fra 2018 fant at kjøtt- og meieriproduksjon genererer 56-58% av landbrukets klimagassutslipp, mens det kun bidrar med 18% av kaloriene og 37% av proteinet.

Flere rapporter har funnet at et vegansk kosthold har størst potensial for å redusere klimagassutslipp. Et eksempel på dette er den nyeste rapporten fra FNs klimapanel (IPCC), som understreker en overgang mot plantebaserte dietter som en viktig mulighet for å begrense klimagassutslipp (IPCC-rapport, 2022).

I en serie med simuleringer publisert i PLOS Climate, fant forskere at hvis dyrehold ble avviklet over en periode på 15 år, kunne klimagassutslippene stabiliseres i 30 år og kompensere for 68% av karbondioksidutslippene gjennom resten av dette århundret. Denne reduksjonen i metan og lystgass, sammen med en langsommere akkumulering av karbondioksid, ville ha samme innvirkning på atmosfærens oppvarmingspotensial som en 25 gigatonn per år reduksjon i menneskeskapte karbondioksidutslipp, og dermed bidra til halvparten av de nødvendige utslippsreduksjonene for å begrense oppvarmingen til 2 grader Celsius.

Avskoging og ødeleggelse av naturlige habitater

Dyrehold er også en betydelig drivkraft bak avskoging og ødeleggelse av naturlige habitater. Ifølge World Wildlife Fund (WWF), er rundt 70% av Amazonas-regnskogen, som er kjent som «jordens lunger», ryddet for å gi plass til dyrehold. Dette bidrar til tap av biologisk mangfold, ødeleggelse av økosystemer og utslipp av store mengder karbondioksid.

Ved å bytte til et vegansk kosthold reduseres etterspørselen etter dyreprodukter, og det legges mindre press på jordens begrensede ressurser. Dette vil bidra til å beskytte verdifulle skoger og naturlige habitater.

Vannforbruk og forurensning

Dyrehold krever også store mengder vann og forårsaker vannforurensning. En studie publisert i Nature viste at en vegansk diett krever 41% mindre vann sammenlignet med en diett som inkluderer kjøtt og meieriprodukter. Dette er fordi planteproduksjon generelt krever mindre vann enn produksjon av animalske produkter, og fordi dyrehold er en stor kilde til vannforurensning på grunn av avrenning fra gjødsel og andre avfallsprodukter.

Bedre landbruk og bærekraft

Ved å bytte til et vegansk kosthold, kan landbruksarealer som tidligere ble brukt til dyrehold bli omdisponert til å dyrke mat direkte for mennesker. En studie publisert i Science hevder at dersom alle mennesker skulle spise plantebasert, kunne vi frigjøre 75% av jordbruksarealet som for tiden brukes til dyrking av dyrefôr og beiting. Dette ville gjøre det mulig å dyrke mer mat for å møte behovene til en voksende befolkning og samtidig redusere presset på jordens ressurser.

Konklusjonen er at et vegansk kosthold kan ha betydelige miljømessige fordeler. Ved å velge plantebaserte alternativer, kan vi redusere klimagassutslipp, spare vann, beskytte naturlige habitater og bidra til mer bærekraftige jordbruksmetoder.

Eksperter anbefaler en halvering av kjøttforbruk i Norge.

Dette sier kostrådene 2023 (Helsedirektoratets utkast 31.mars 2023):

De kommende kostrådene 2023 anbefaler å halvere kjøttspisingen. Dette vil gi økt matberedskap i Norge – fordi norske husdyr spiser opp 1 million tonn importert menneskemat. Det kom en god del protester fra både kjøttindustriens interesseorganisasjoner som Animalia og Matprat, samt fra noen politikere.

Legg inn en kommentar